Detailseite

Scientific name
Apodemus agrarius (Pallas, 1771)
German name
Brandmaus
Group of organisms
Mammalia
Red List Category
Data Deficient
Responsibility of Germany
General responsibility
Current population status
common
Long-term population trend
unknown
Short-term population trend
unknown
Previous Red List Category
Not Threatened
Change of category compared to previous Red List
The change of category is not assessable, for example because the previous Red List does not list the taxon or the taxon has not been assessed in the previous Red List.
Further comments
An der Westgrenze ihrer Verbreitung zeigt die Brandmaus starke Bestandsschwankungen. Zeitweise gelingen dann keine Nachweise mehr, bis die Art insbesondere im Winter wieder gehäuft im Siedlungsbereich auffällig wird, so z. B. 2015 und 2017 im nordöstlichen Nordrhein-Westfalen.
Source

Meinig, H.; Boye, P.; Dähne, M.; Hutterer, R. & Lang, J. (2020): Rote Liste und Gesamtartenliste der Säugetiere (Mammalia) Deutschlands. – Naturschutz und Biologische Vielfalt 170 (2): 73 S.